trapVulkanizerski servis Gumi servis Hlanuda d.o.o radi na uređaju renomiranog talijanskog proizvođača „CORGHI“, odnosno o jednom od njegovih najsuvremenijih modela EXACT 70.
Uz suvremene uređaje, u vulkanizerskom servisu Gumi servis Hlanuda će Vas dočekati i stručno, vrhunsko obučeno osoblje.

Gumi servis Hlanuda d.o.o. savjetuje:

Pravilno podešena geometrija ovjesa preduvjet je sigurne i ekonomične vožnje. Stručnjaci preporučuju barem jednom u godini napraviti provjeru stanja podvozja i po potrebi izvršiti kvalitetna podešavanja. Također, preporuka je da se geometrija kotača ili auto-optika napravi pri svakom zahvatu na upravljačkom mehanizmu ili elementima ovjesa kao i na vozilima koja su doživjela neko značajnije oštećenje ili karambol. U nastavku navodimo nekoliko razloga za to:

  • •  nepravilno podešen trag kotača narušava vozne osobine automobila
  • •  loša geometrija umanjuje stabilnost i upravljivost vozila, utječe na pojačano trošenje guma, a ujedno povećava otpore na kotačima i potrošnju goriva.

Cilj nam je da sa svakom gumom koju kupite kod nas, da odvozite zbilja onoliki broj km koliko proizvođač garantira te naravno da budete sigurni na cesti i u prometu.

Kako se podešava geometrija kotača?

Tri glavna podešavanja geometrije kotača su zatur, nagib, trag. Podešavanje geometrije kotača sastoji se od podešavanja kutova kotača za ispravan nagib prema unutra ili nagib prema van i ispravan zatur.

Zatur

Zatur je kut kotača kad se vozilo gleda sprijeda. Dolazi do nepravilnog trošenja pneumatika kad je taj kut prevelik:
govorimo o pozitivnom zaturu kad je gornji dio kotača udaljen od vozila.  Prevelik pozitivan zatur dovodi do trošenja pneumatika po vanjskim rubovima.
•    Govorimo o pozitivnom zaturu kad je gornji dio kotača okrenut prema unutrašnjosti vozila. Prevelik pozitivan zatur dovodi do trošenja pneumatika po unutarnjim rubovima.
•    Zatur se ispituje i podešava za svako vozilo kako bi pneumatik što ravnije ležao na tlu u zavojima. Ako je prevelika razlika zatura između prednjih kotača, vozilo će vuči u jednu stranu.

IMG 0203s

Nagib / naginjanje prema van

Kut nagiba prema van/unutra odgovara razlici udaljenosti između dva prednja i  stražnja kotača na istoj osovini. Vozilo se pregledava odozdo. Kut nagiba prema van ili prema unutra utječe na ponašanje vozila u zavojima.
•    Govorimo o nagibu prema unutra kad su prednji pneumatici bliže jedan drugom. Nagib prema unutra uzrokuje proklizavanje prednjih kotača u zavojima. Ako je prevelik, gazeći sloj će se trošiti počevši od vanjskih rubova.
•    Govorimo o nagibu prema van kad su stražnji kotači bliže jedan drugom. Nagib prema van dovodi do proklizavanja stražnjih kotača prema van i jakog zanošenja vozila u zavojima. Ako je nagib prema van velik, trošenje pneumatika počinje od unutarnjeg ruba.
Takva trošenja vrlo su tipična. Uzrokuju zupčasta iskrivljenja po cijeloj širini profila gazećeg sloja koja se mogu osjetiti ako se rukom prijeđe po gazećem sloju.

Trag/ voditelj pravca

- trag nam je bitan čimbenik u održavanju pravca na vozilu, dakle s neispravnim tragom dobivamo ponovno nepravilan način potrošnje pnuematika.
-ulazak u zavoj s nepravilnim tragom gubimo kontrolu te dolazi do podrhtavanja vozila i naravno proklizavanja radi nepravilnog traga gaženja sloja gume sa cestom.
Za sva pitanja oko optike i ostalih vulkanizerskih usluga obratite se s punim povjerenjem.